Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει τους γιατρούς της από τη Βραζιλία έπειτα από τις επικρίσεις που διατύπωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος απείλησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα αναστείλει ή θα τροποποιήσει το πρόγραμμα αυτό.
«Το υπουργείο Υγείας της Κούβας έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα Mas Medicos [«Περισσότεροι γιατροί»] και ενημέρωσε τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (ΟΜΣ) και τους Βραζιλιάνους πολιτικούς αξιωματούχους που ίδρυσαν και υπερασπίστηκαν την πρωτοβουλία αυτή», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μέσα σε πέντε χρόνια, σχεδόν 20.000 Κουβανοί γιατροί παρείχαν ιατρική φροντίδα σε περισσότερα από 113 εκατομμύρια ασθενείς στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, περισσότεροι από 11.000 γιατροί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο υποψήφιος της δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε απειλήσει να αναστείλει το πρόγραμμα αυτό που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον OPS και την Κούβα, και διακήρυξε πως η κυβέρνησή του θα απασχολήσει ατομικά τους γιατρούς που επιθυμούν να παραμείνουν στη Βραζιλία.
Σήμερα εξήγησε στο Twitter: «Εξαρτήσαμε τη συνέχιση του προγράμματος ‘Περισσότεροι γιατροί’ από την επιτυχία σε τεστ ικανοτήτων, από την πλήρη καταβολή του μισθού στους Κουβανούς γιατρούς, ένα μεγάλο μέρος του οποίου καταβάλλεται σήμερα στη δικτατορία και από τη δυνατότητα που θα έχουν οι γιατροί να μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους».
«Δυστυχώς η Κούβα αρνήθηκε», πρόσθεσε.
«Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν επιβάλλουν απαράδεκτες προϋποθέσεις και δεν σέβονται τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί από την αρχή του προγράμματος», κατήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Είναι απαράδεκτο να αμφισβητεί κανείς την αξιοπρέπεια, τον επαγγελματισμό και την παρουσία των γιατρών μας».
Η αποστολή από την Κούβα γιατρών στο εξωτερικό είναι παράδοση χρόνων και αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα (εκτιμώνται γύρω στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως), μαζί με τον τουρισμό και τις αποστολές χρημάτων από Κουβανούς που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και τις οικογένειές τους.
Πηγή: ΑΠΕ